Gecondenseerde melk: wat is het en hoe maak je het?

Geplaatst op 06-12-2022

Categorie: Eten en drinken

Condensed milk, ook wel gecondenseerde melk genoemd, is een dikke en zoete melk die wordt gebruikt in allerlei soorten gerechten en desserts. Deze melk wordt gemaakt door water uit gewone koemelk te verwijderen en suiker toe te voegen, waardoor het een dikke, stroperige substantie wordt.

Gecondenseerde melk wordt al lange tijd gebruikt in de keuken, omdat het een handige en smakelijke manier is om zoetheid en textuur toe te voegen aan gerechten. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in koffie, thee of andere warme dranken om een zoete smaak toe te voegen. Ook wordt het veel gebruikt in desserts, zoals taarten, koekjes en ijs, om een romige en zoete smaak te geven.

Gecondenseerde melk is ook populair in veel verschillende landen en culturen, en wordt vaak op verschillende manieren gebruikt. Zo wordt het in Latijns-Amerikaanse landen vaak gebruikt in gebakjes en koekjes, terwijl het in Azië wordt gebruikt in ijs en andere desserts.

Er zijn twee soorten condensed milk: gewone en ongezoete gecondenseerde melk. Gewone condensed milk bevat suiker en wordt gebruikt in zoete gerechten en dranken, terwijl ongezoete gecondenseerde melk geen suiker bevat en dus geschikt is voor savory gerechten.

Gecondenseerde melk kan gemakkelijk worden gemaakt thuis. Hiervoor heb je nodig:

Om het te maken, kook je de koemelk en suiker in een pan op middelhoog vuur, terwijl je regelmatig roert, totdat de melk is ingedikt en de suiker is opgelost. Voeg het vanille-extract toe als je dat wilt. Laat het afkoelen en giet het in een afgesloten bakje om het te bewaren in de koelkast.

Het is ook mogelijk om ongezoete condensed milk te maken door simpelweg de suiker weg te laten. Dit is handig als je gerechten wilt maken die geen suiker bevatten, of als je gewoon niet van zoet houdt.

Als je gecondenseerde melk koopt in de winkel, let dan op de houdbaarheidsdatum en bewaar het op een koele en droge plaats.